luni, 17 octombrie 2011

Incepe scoala. Cum ii invatati pe Copii sa pretuiasca BIBLIOTECA

Parintilor le revine rolul de a le insufla copiilor cultul pentru o biblioteca plina de carti, toate aranjate in ordine, impartite pe categorii, numerotate si eventual evidentiate intr-un catalog. Daca adultii pun pe rafturile bibliotecii bibelouri si tot felul de podoabe, in defavoarea cartilor, atunci si copiii vor trata cu indiferenta biblioteca.
Avem nevoie de biblioteca in casa noastra? Bineinteles ca da, mai ales daca avem copii. De orice varsta. Cei mici, de gradinita, pot depozita in ea toate cartile de desenat, colorat, construit. Scolarii au nevoie atat de cartile recomandate la scoala, culegeri, albume, atlase, cat si de cartile cu un caracter recreativ, de povesti, de calatorii, romane. Adolescentii trebuie indrumati sa aiba propriile carti care pot fi chiar in limba engleza.
Invatat-i pe copii sa acorde atentie unei carti in fiecare zi, macar cateva minute. Sa citeasca, sa o rasfoiasca, sa afle cuvinte noi si semnificatia lor, sa-si noteze o idee. Intrebati-l mereu despre ce a mai citit si despre noutatile si informatiile aflate.
Cand mergeti la cumparaturi impreuna cu copilul, opriti-va si la raionul de carti creandu-i copilului obisnuinta de a vedea carti, a le tria si a le achizitiona.
Unde se plaseaza biblioteca?Aceasta piesa de mobilier trebuie sa fie instalata in zona de studiu a casei, aproape de biroul copilului, intinsa de-a lungul unui perete. Cand nu are o structura clasica, poate sa capete alura catorva polite suspendate in diferite forme: in linie, pe randuri paralele, in zig-zag.
Cand biblioteca face parte dintr-un ansamblu in care este inclus si patul, cartile trebuie sa fie bine asezate pe rafturi astfel incat copilului sa nu-i fie teama ca acestea ii cad in cap in timpul noptii.
Cum trebuie sa fie aranjata biblioteca?
In functie de varsta copilului, spatiile bibliotecii sunt rezervate pentru jucarii, carti, pliante, chiar si pentru plante decorative care aduc o nota de prospetime in incapere.
Cu cat inainteaza in varsta, copilul va acorda o mai mare importanta studiului, de aceea peretii camerei sale pot fi tapetati cu etajere pline de carti. Ele nu trebuie sa fie ascunse in spatele unor usi masive de biblioteca stil care mai rau ii sperie pe copii decat sa-i atraga.
Pentru scolari, biblioteca este mai mare si devine mai neincapatoare cu volumele care se strang zilnic. In acest caz, se fac mici modificari in camera, mai exact au loc mici adaosuri de module.
Alegandu-se peretele cel mai mare al camerei, se monteaza de-a lungul lui rafturi pana la cea mai inalta pozitie. Urcandu-se pe o cocheta scara de apartament, copilul va ajunge la cartile de pe raful cel mai inalt, unde de obicei sunt asezate cartile pe care nu le foloseste foarte des. Sau cele pe care le-a citit deja ori care nu se mai adreseaza varstei lui. 
Incercati sa-l obisnuiti pe copil cu mentinerea ordinii in biblioteca. Nu aruncati cartile la voia intamplarii, nu le asezati pe cele mici sub cele mari.
Cand in casa exista o singura biblioteca si pentru adulti si pentru copii, este bine sa le rezervati celor mici un corp de biblioteca sau un raft special pentru cartile lor. Vor fi incantati sa se ocupe de propriul univers.
Ce facem cu toate cartile depasite pentru varsta copilului?Cartile care i-au incantat copilaria nu trebuie aruncate, ci se pastreaza. Fie le stocati pe rafturile cele mai inalte ale bibliotecii si vor deveni o amintire placuta pentru mai tarziu. Fie le daruiti altor copii, nepotilor, rudelor, vecinilor. Fie le donati unor copii defavorizati de la diferite asociatii sau fundatii, cu precadere in perioade speciale ale anului, de sarbatori.
De aceea, este bine sa-i invatati pe copii sa pretuiasca si sa pastreze cartile in buna stare. Sa nu toarne paharul cu apa pe filele cartilor, sa nu puna mancare pe ele, sa nu scrie sau sa deseneze pe foi, sa nu rupa copertele, sa nu arunce cartile prin toate colturile casei fiindca se dezmembreaza sau se rup.

Sursa AICI

Niciun comentariu: