vineri, 11 aprilie 2014

Motive de mândrie pentru revista cenaclului literar

FOTO: Elevi romani castigatori ai editiei 2013, ceremonia de premiere, Villa Canonica din Triuggio (Milano)

Noi premii si diplome pentru copiii din România și Republica Moldova, la Concursul Internațional de Poezie ”GIOVANI E POESIA” de la Triuggio (MILANO)

A devenit o constantă participarea copiilor români din România, Italia sau Republica Moldova la tradiționalul Concurs Internațional de Poezie "Tinerii si Poezia" de la Triuggio (Milano), manifestare care se bucură de o importantă participare internațională, fiind prezente în concurs mai mult de 20 de țări.

Aproape 1 000 de participanți, cu un număr de 1 230 de creații literare, au intrat în concursul celei de a 23-a ediții a Premiului de Poezie de la Triuggio, care se bucură de organizarea, colaborarea și patronajul mai multor parteneri: Fundatia ”Centro Giovani e Poesia” din Triuggio, patronajul Primăriei orașului, Regiunii Lombardia, Provinciei Monza și Brianza, Banca Credito Cooperativo din Triuggio, a ziarului “Il Cittadino” din Monza, a revistei “Messaggero dei ragazzi” și colaborarea Editurii ”Prometheus” din Milano, care tipărește în fiecare an un volum cu poeziile premiate.
”Suntem foarte multumiți de numărul mare de participanți la actuala ediție  și mai ales de calitatea textelor literare înscrise în concurs” – a declarat pentru Ziarul ”Il Giorno”, din 23 martie 2014, referindu-se la ediția actuală, poetul AL. VILLA, președintele Fundație ”Centro Giovani e Poesia”.
Începând cu anul 2009, Centrul Cultural Italo-Român din Milano este partener și susținător al concursului, inițiind legătura cu mai multe școli din România și Republica Moldova, pentru înscrierea și participarea elevilor la acest proiect.
Premiul Internațional de Poezie s-a născut în anul 1991 ca un obiectiv al Centrului de Poezie și Tineret din Triuggio. În decursul anilor s-a constatat o mare participare a elevilor și tinerilor din Italia, dar și alte țări devin tot mai prezente în cadrul acestei importante manifestări de poezie cu caracter internațional.
A 23-a editie (2013-2014) a prestigiosului premiu a adus România printre primele locuri ca număr de participanți (o constantă a ultimelor editii). Un număr de 50 de copii, cu vârstele cuprinse între 10 și 17 ani, au trimis creațiile lor literare, conform regulamentului traduse în limba italiană.
Colaboratori ai Centrului Cultural Italo-Român (Lorena Curiman, Florentina Niță), au realizat traducerea unora dintre  dintre creațiile înscrise și premiate la actuala ediție.

PREMII ȘI DIPLOME ACORDATE DE JURIU COPIILOR ROMÂNI:

- DOINA POSTOLACHI din Chișinau: Medalia de argint a Camerei Deputaților din Italia
– DIANA MORARU din Drăgășani - Premiul “In memoria di Bruna Baroni-miglior testo dedicato alla mamma” (cea mai bună poezie dedicată mamei)
– IOANA MIRUNA RUS din București - Premiul “In memoria di Ettore Villa-miglior giovane autore” (cel mai bun autor tânăr)

- RAMONA ELENA BORTOC si DIANA ANTONIA ȘTEFĂNESCU din Brasov (Colegiul Național ”UNIREA”- Brașov) – Premiul “Giovani Voci”

- MIHAELA BUTUC din Criuleni (Moldova) – premiul “Poesia dei Popoli”
– MARIANA KABBOUT din Galați (România) - Premiul “Poesia dei Popoli”
– DOINA POSTOLACHI din Chișinău- Diploma Speciale “Poesia e Vita”

–ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”MIRON COSTIN” din Suceava, Premiul “ UNITEL VALLE DEL LAMBRO”

–IOANA MARIA RUS din București- Diploma Speciale ”Donna e Poesia”

Rezultatele concursului au fost anunțate în cadrul unui comunicat emis de către Fundația ”Giovani e Poesia, prin președintele fundației, domnul Alessandro Villa.
Și la prezenta ediție, Centrul Cultural Italo-Român mulțumește tuturor copiilor participanți și profesorilor din România, care au încurajat și au susținut această inițiativă.
Ceremonia de premiere va avea loc Duminică, 1 IUNIE 2014, începând cu orele 14. 30, la vila Canonica din Triuggio, una din cele mai prestigioase cladiri din Lombardia.

Redacția CulturaRomena.it
Violeta P. Popescu
Milano

SURSA  AICI


Notă:  Au fost aproape 1 000 de participanți din întreaga lume, cu un număr de 1 230 de creații literare... din România au participat 50 de copii, iar dintre aceștia 6 au luat premii printre care și școala noastră (în condițiile în care nr. total de premii este în jur de 30 la toate categoriile).  Iată un motiv bun să fim mândri :)


Mai jos este pagina nr. 2 din revista tradusă în italiană:


6 comentarii:

Florescu Paul spunea...

Ma lupt....

Ma lupt sa scap
Intr-o privire
Sa strang o geana de soare
In bratele ierbii.
Ma lupt sa izbutesc
A saruta bolta cerului
Si din nori sa-mi fac
Un ghem de nemurire.
Ma lup sa castig
Violetul apusului
Din el sa cuceresc
Doar crampeiul de intuneric
Ma lupt sa-mi stecor
Maneca halatului meu
In vapaia lunii sa-mi topeasca
Poeziile de pe mansete.
Vreau sa lupt sa-nfrang
Lacrimile cerului
Cu un chibrit sa ard
Iadul albastru...

Unknown spunea...

Legenda florii de liliac

Trăia odată o prinţesă ce iubea forile de liliac .Mereu când înfloreau ea stătea ore în şir şi le admira ,le mirosea şi le îngrijea.
A venit şi sezonul când mugurii au plesnit şi odată cu ei copila se bucură .Merse în grădina şi văzu doar pe o crenguţa cu  flori.Dar acele flori nu erau obişnuite ci erau de un violet scăldat în apusul soarelui,şi-o mireasma venită de la Dumnezeu ,căci nu putea fi pămîntescă.
Trecură o zi,trecură două …o săptămâna , iar nicio creangă nu a mai înflorit.Atunci copilei i se prelinse o lacrimă pe obrazul catifelat , apoi pe floare ,iar floarea se făcu albă.Din cauza inocenţei ,imaculării şi a curăţiei fără cusur a sufletului copilei, acolo, de atunci în grădina crescu doar liliac alb .
Aşa a apărut floarea de liliac albă.

Unknown spunea...

Mă uit în trecut…
Găsesc doar nişte amintiri
Stinse de mult în beznă…
Şi-a prind un chibrit,
Ca să lumineze.
…Dar s-a stins…
În vechile poze.

Mă uit în dulapul
Gol ,gol şi prăfuit
Am făcut o greşeală,
Am făcut curat in amintiri.

Unknown spunea...

Familia antichitate sacra

Se descompune orice amintire vie ca o cupola a unui circ strapezit.Fotografiile ard in flame aprinse , iar culoarea se pastreaza ca uleiul incins , un curcubeu de jaratec.
Voci frante , se ascund dupa un CD , o cripta incolora , ce pastreaza amintirile cu miros de flori de mai.Pacle aramii se ascund in album , deteriorand albastrul cerului , verdeata pamantului si albul zambetelor neincifrate.Filele se rup , se frang , iar spectrele se scoala neprihanite si bantuie odaia in care mii de sentimente s-au incercat de—a lungul vremilor.
Toate se uita , toate se pierd in undele timpului,unde ca niste falci infometate de ceva , frumos , sentimental familial.Spiritul familiei se toarce , se filtreaza prin ite de lumina si se transmite ereditar doap persoanelor al carui suflet este fluid ca marea , dar dulce ca raul izvorat din pitre sece.Sentimentul curgator este varsat in pahare si imprumuta forma in vasul in care este pus , poate fi pus intr-un vas ruginit , sau intr-un pocal de aur.
Eu si familia mea suntem unele dintre putinele persoane inzestrate cu acest dar Dumnezeiesc , divin pastrat intr-un iatac din sticla.Aspiram spre ceva mai bun , spre ceva ce nu poate fi daruit de lumea in care traim , suntem persoane care vor imposibilul si care ne construim singuri viitorul.In lume nu este ceva mai frumos , mai sacru decat o familie strans unita , o familie care se ajuta reciproc , o familie perfecta...

Înv. Leonte M. D. spunea...

Voi reveni asupra textelor voastre în curând.

Unknown spunea...

Ma lupt sa evadez
Dintro-o privire
Sa strang o geana de soare
In bratele ierbii.
Ma lupt sa izbutesc
A saruta bolta cerului
Si din nori sa-mi fac
Un ghem de nemurire.
Ma lup sa castig
Violetul apusului
Din el sa cuceresc
Doar crampeiul de intuneric
Ma lupt sa-mi stecor
Maneca halatului meu
In vapaia lunii sa-mi topeasca
Poeziile de pe mansete.
Vreau sa lupt sa-nfrang
Puterea cerului
Cu un chibrit sa ard
Iadul albastru...