sâmbătă, 1 iunie 2013

Felicitări, Alexandra Miriam Temneanu!

FOTO. Villa Taverna, Canonica-Triuggio unde va avea loc premierea 

Duminică, 2 iunie 2013 la Triuggio, prestigioasa clădire istorică Villa Taverna, una dintre cele mai vechi clădiri lombarde, va găzdui ceremonia de premiere a finaliștilor din aproape 30 de țări ai Concursului Internațional de Poezie "Giovani e Poesia (Tinerii și Poezia), manifestare ajunsă la cea de a 22-a ediție, prin eforturile și strădania organizatorilor Centrului Internațional de Poezie din localitate, a promotorului acestui proiect, poetul Alessandro Villa.
Concursul este organizat de Centrul de Pozie și Tineret din Triuggio, cu patronajul Primariei orașului, Regiunii Lombardia, Provinciei Monza și Brianza, Banca Credito Cooperativo din Triuggio, a ziarului “Il Cittadino” din Monza, a revistei “Messaggero dei ragazzi” și colaborarea Centrului Cultural Italo-Român din Milano, editurii Prometheus din Milano. Premiul Internațional de Poezie s-a născut in anul 1991 ca un obiectiv al Centrului de Poezie și Tineret din Triuggio.
Incepând cu anul 2009, Centrul Cultural Italo-Român din Milano este partener și susținător al concursului în relația cu școlile și copiii din România și Republica Moldova.
În comunicatul emis de organizatori, la cea de a 22-a ediție a Premiului Internațional de Poezie, au participat un număr 690 autori con un total de 848 creații prezente în concurs.
Prezența străină a fost următoarea, după numărul de participanți: 50 autori din România, 22 din Bulgaria, 19 din Croazia, 13 din Republica Moldova, 8 din Albania, 7 din Maroc, 6 din India, și în număr de la doi la patru autori din: Irlanda, Pakistan, Peru, Polonia, Burkina Faso, Ucraina ed Etiopia, Marea Britanie, Lituania, Senegal, Columbia, Argentina, Germania, Grecia, Nigeria e Filippine, Serbia, Olanda, Rusia, Belgia, Israel, Egipt, Brazilia, cu un total de174 autori.
România a înregistrat și la această ediție una dintre cele mai mari participare între toate țările străine, cu un număr de 50 de creații ale copiilor, din orașe precum: București, Brașov, Galați, Baia Mare, Cugir, Focșani, Bacău, Suceava etc. fiind deja prezentă de mai mulți ani la acest concurs iar copiii români, premiați de-a lungul anilor la mai multe secțiuni. Și din Republica Moldova ca în fiecare an, sunt prezente creațiilor unor elevi sau tineri poeți.
Juriul alcătuit din 16 persoane: poeți, scriitori, profesori și jurnaliști italieni a acordat în cazul creațiilor copiiilor români și celor din Republica Moldova, mai multe premii la diferite secțiuni anunțate în cadrul concursului după cum urmează:
Între premiile de la secțiunile anunțate în concurs:
La secțiunea A până la 12 ani: Denisa Lepădatu din Galați.
La secțiunea C cu vârsta cuprinsă între 13 - 17 ani: premiul 1: Diana Laura Nohit din Brașov și premiul 4 cu mențiunea de onoare: Diana Ștefănescu din Brașov.
La secțiunea D cu vârsta de la 18 ani - premiul 5 -mențiune specială: Sorina Gherghel din Cugir (Alba)
Între premiile speciale și diplomele atribuite de juriu, copiiilor din România și Republica Moldova:
– Premiul In memoria di Bruna Baroni-cel mai bun text dedicat mamei: Ada Peron din Focsani
– Premiul In memoria di Ettore Villa-cel mai tânăr autor: Doina Strulea din Criuleni (Moldova)
– Premiul In memoria di Eugenio Bentivegna- cel mai bun text al unui tânăr autor străin: Diana Laura Nohit din Brasov.
– Premiul Miglior raccolta di giovane autore (Cea mai bună colecție de poezie): Miruna Ioana Rus din București
– Premiul Giovani Voci- Tinere voci: Diana Frumosu din Criuleni (Moldova), Alexandra Miriam Temneanu din Suceava, Alma Justina Mihalache Pătrășcan din Bacău, Adriana Prodan din Baia Mare (Romania)
– Diplomă specială: “Poesia e Vita”: Alexia Ghergan din București
– Premiul Andrea Negrotto Cambiaso: Doina Postolachi din Chișinău
– Premiul Scuola e Poesia - Colegiul Național “UNIREA” din Brașov
                Centrul Cultural Italo-Român din Milano mulțumește tuturor copiiilor participanți fie în mod individual, fie în cadrul unor proiecte școlare, profesorilor care au colaborat din România cât și Republica Moldova, tuturor celor înscriși, care au dovedit interes, pasiune, talent dar și bucuria de a participa la un important concurs de poezie din Italia, în spiritul unei frumoase competiții.
Milano, 26 mai 2013

Sursa: AICI